KEK KUKUS BUAH-BUAHAN BASAH
Sumbangan: Makcik Diana
Bahan-bahannya
300 g gula halus
625 g mentega Golden Churn/ SCS
1 sudu teh esen vanilla (saya tak bubuh)
sedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown) (saya tak bubuh)
5 biji telur - GRADE A – besar (kalau GRADE B - 8 biji)
ayak bersama
600 g tepung gandum
2 sudu teh bicarbonate of soda
2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
500 g buah-buahan campuran- gaul rata dengan sedikit tepung
Cara-caranya
1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu.
2. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan
esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid dan pukul dengan kacau dengan
tangan sehingga ia sebati.
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah
mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan
kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul
sebati dengan adunan mentega.
4. Masukkan tepung, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah
sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan
tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati
5. Tuang gula hangus yang masih panas, kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan
senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati.
6. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul
cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap
kedasar kek bila ia dikukus.8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan
mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan
pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah
selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama
kukuslah selama 4 jam.
Parmesan Chiffon Cake
16 jam yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan