Ahad, Ogos 08, 2010

Cotton Soft Japanese Cheese Cake







Resepi ni saya jumpa di fp sweetlily. dah berzaman dalam folder Kek Keju saya. 4.8.2010 Allah menyuntik semangat dan kudrat untuk menghasilkan kek ini. Hasilnya cukup memberangsangkan, sedaaaappppp.......



Bahan-bahan ( 8-inci );

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 camb jus lemon
1/4 camt garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 camt jus lemon


Cara-caranya;
1. Cairkan cream cheese, butter & susu dengan teknik double boiler.
2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.
3. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus
lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati.
4. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama krim tartar, sampai
berbuih-buih (foamy).
5. Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
6. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah
gebu tu & kacau sampai sebati.
7. Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan
bawahnya & tepi tu salut dengan kertas baking.
8. Tuang adunan kek dalam tin kek. Bakar kek dalam kira-kira sejam,
dengan cara au bain-marie (waterbath), pd 160°C.

1 ulasan:

  1. Salam, saya rase ade yg x kene dengan instruction awak, dlm tu ade tulis pukul putih telur dengan krim tartar, tapi dlm resepi x de krim tartar, harap perbaiki....trime kasih....

    BalasPadam