Resepi ini saya dapat semasa menghadiri kursus ditempat Chef Noraini di batu Caves. Sedap kek ni. Boleh guna pure butter atau margerin. Sedap belaka. Kalau nak jual murah guna lah margerin tapi saya lebih suka guna pure butter. Vanila, saya tak menggunakan esen vanila tetapi menggunakan vanila yang diperam dengan gula, hmmmmm wangi dan lazat.....
Kek Pelangi Chef Noraini
Bahan-bahan:
250g butter/margerin
200g gula
4 biji telur
Ayak bersama
220g tepung
1 tsp serbuk penaik
30g susu
1 tsp vanilla
Pewarna
Cara Membuat:
1. Sediakan tin pembakar bulat 8 (4segi, 7 inci) inci dan
griskan dengan mentega. Lapis kertas serap minyak.
2. Satukan butter dan gula hingga kembang dan putih
serta gebu(high speed).
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil diputar hingga
sebati (medium speed)
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli
dengan susu bermula dgn tepung dan berakhir dgn
tepung.
4. Masukkan vanilla dan kacau sebati.
5. Bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan 2 bahagian
dengan warna yang dipilih. Satu bahagian biarkan
dengan warna asal.
6. Ambil sesudu lagi adunan berwarna dan letakkan
setompok ditengah diikuti dengan warna yang sehingga
habis.
7. Goyang acuan hingga adunan menjadi rata.
8. Bakar bawah suhu 150°C selama 45 minit
Rye and Buckwheat Bread with Currants
Seminggu yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan