Hari Isnin (2.8.2010), cari resepi berasaskan ayam di dalam koleksi resepi saya.
Huh, banyak juga koleksi saya. Cadangan asal nak buat rendang sebab teringat pokok kunyit ustaz yang subur lebar daunnya. Tapi buka file sana, buka file sini, semua terliur (puasa la katakan). Akhirnya saya pilih resepi sumbangan cak (cakcibur).
Hasilnya: sedaaap. ustaz makan bertambah-tambah. Hmmmm........seronoknya saya.
Boleh dijadikan juadah hari raya nanti. Untuk berbuka pun sesuai. Apalagi bersahur. Menarik minat anak-anak bersahur.
Seperti biasa, saya ni masak main campak-campak aje. tak berapa ikut sukatan, ikut suka hati den, secukup rasa hi hi hi.
Untuk anak daraku Lina, tak leh makan dia ni, podeehhhh. kurangkan lada hitam atau cili padi atau salah satu dikeluarkan.
resepi ayam omak
utk 1/2 ekor ayam
ayam- gaul dulu dengan kunyit hidup/kunyit serbuk- ketepikan
satu btg serai saiz L halia sebesar ibu jari kaki saya (saya besar tau, saiz XL)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
10-15 biji cili padi
- tumbuk halia, bawang merah, bwg putih, cili padi
-serai diketuk-ketuk
tumbuk halus semua benda ni:
2 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh jintan halus
1/2 sudu teh lada hitam
then rempah menumis : empat sekawan
cara :
tumis dulu empat sekawan, then masukkan rempah yg dah ditumbuk ..
tumis sampai naik bau gitu.
then boh bahan tumbuk bawang, cili, halia etc tuh..
boh sekali serai. tumis sampai agak masak cili semua... baru masukkan ayam. jgn boh air. layukan dulu ayam sampai kecut..nnt dia kuar air..
bile dah kecut ayam, baru boh air dlm 1 mangkuk besar, plus minus 500 ml gitu.
campak sekali asam keping sekeping aje (cak tak suka masam).. tunggu sampai air kering, baru boh garam dan sikit gula
Tiada ulasan:
Catat Ulasan