Ahad, Julai 04, 2010

Biskut Chocolate Treasure

Resepi ini saya ambil dari fp Rinnchan sebab tergoda dengan tulisan Rinn. Rinn pula ambil dari fp mamazieza.

Tapi memanglah, ramai yang suka biskut ni. Tapi nak buatnya cerewet sebab kena melalui banyak fasa.

Fasa pertama: Buat base
Fasa Kedua: Buat topping
Fasa ketiga: Drizzle

Sebab itu, walaupun bahan-bahan agak murah tetapi terpaksa jual mahal sedikit harga kecerewetannya he he he

Tapi nak minta maaf, saya tukar jadi melayu nama dia iaitu Biskut Coklat Harta Karun

CHOCOLATE TREASURE
Base Biscuit:
250gm butter
25 g susu tepung
65 gm gula kastor
250 gm tepung cap ros
65 gm tepung jagung
50 gm koko

Untuk topping:
2 cwn cornflakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs
50 gm golden raisins

Cooking chocolate untuk drizzle

Caracara:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko dan susu tepung yg telah diayak terlebih dahulu. Adun sebati dan bulat-bulatkan sebesar guli dan tekan dalam papercup. Bakar pada suhu 175ÂșC selama 15min - 20min.

2.Untuk topping, cairkan white chocolate dgn menggunakan kaedah double boiler.

3.Tunggu sebentar sehingga agak suam, baru masukkan cornflakes, almond nibs, dan mixed fruits. Jgn masukkan semasa panas2, nanti cornflakes lembik.

4.Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.

5.Letakkan topping ke atas biskut.

6.Cairkan coklat masakan warna koko dan masukkan dalam piping bag. Pipe secara drizzle ke atas topping tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan