Isnin, Julai 26, 2010

Asam Tumis Ikan tenggiri dengan pucuk singkil


Hari ini, masak asam tumis(ada orang kata asam pedas) ikan tenggiri bersama pucuk bebuas. Untuk berbuka bersama ustaz.


Ada orang tak tau apa dia pokok singkil tapi pokok bebuas dia tau. Singkil tu istilah orang jawa kot. Ada yang tak pernah tengok pun pokok ni apalagi merasanya. Sedaaap......Ustaz suka, saya pun suka. Rakan yang datang dan minat nak tanam, saya bagi aje sebab senang nak tanam, pakai batang dia aje.


Resepi campak-campak aje ni



Bahan-bahan:


ikan tenggiri atau ikan apa-apa yang disukai


Bahan kisar
cili kering
kunyit basah
bawang putih
bawang merah


Dititik
halia
lengkuas
Serai


air asam jawa
garam
gula


Cara-cara:

1. Tumis bahan kisar dan bahan yang dititik hingga naik bau atau pecah minyak.

2. Msukkan ikan, biar sekejap baru masukkan ais asam jawa. Biar ia mendidih

3. Ikan dah masak, masukkan pucuk bebuas. Dah layu, masukkan kan garam dan kacau arah lawan jam.

Nape letak garam lepas tutup api?

Sebab tak nak garam yang bersifat alkali tukar jadi berasid bila terkena punca api.

Nape pulak kena kacau arah lawan jam? Ikut jam, tak sedap eh?

Gerakan arah lawan jam adalah gerakan sunnatullah. Lihat arah orang tawaf kaabah, kaji pergerakan planet-planet semasa mengelilingi bumi.

Masa kecik-kecik dulu, semua bahan kisar tu saya tumbuk.Ketumbar, jintan pun tumbuk. Laaaagi sedap. Dah tua ni , malas dah.

Mungkin ada orang lain dengan cara lain, dan cara saya masak ni mungkin kurang betul(almaklum cikgu matematik aje). Kurang tahu hukum hakam memasak. Tapi yang penting sodaaap.

Selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan