Rabu, Mei 19, 2010

Resepi asas aneka bun

Resepi ini saya dapat semasa saya menghadiri kursus pembuatan aneka bun di BakeriRia dengan didikan Chef Ramli. Dengan resepi ni lah saya berniaga roti

Resepi Asas Bun
(Bakeri Ria 26 Nov 2006)

Bahan-bahan:
Bahan A
500 g tepung roti
100 g gula
25 g susu tepung
5 g bread improver (saya tak letak, lembut juga)
10 g garam
1 biji telur
15 g yis
±250 ml air ais

100 gm margerin

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan A dan uli hingga menjadi doh kasar dengan kelajuan rendah.
2. Masukkan margerin dan uli lagi dengan kelajuan rendah. Setelah semua agak sebati tambah
kelajuan selama 10 minit atau hingga doh menjadi elastik dan lembut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan