Resepi ini saya dapat semasa saya menghadiri kursus pembuatan aneka bun di BakeriRia dengan didikan Chef Ramli. Dengan resepi ni lah saya berniaga roti
Resepi Asas Bun
(Bakeri Ria 26 Nov 2006)
Bahan-bahan:
Bahan A
500 g tepung roti
100 g gula
25 g susu tepung
5 g bread improver (saya tak letak, lembut juga)
10 g garam
1 biji telur
15 g yis
±250 ml air ais
100 gm margerin
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan A dan uli hingga menjadi doh kasar dengan kelajuan rendah.
2. Masukkan margerin dan uli lagi dengan kelajuan rendah. Setelah semua agak sebati tambah
kelajuan selama 10 minit atau hingga doh menjadi elastik dan lembut.
Parmesan Chiffon Cake
2 hari yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan