Sabtu, Mei 14, 2011

Kek Karamel

Alhamdulillah pada 12.5.2011 (Khamis) saya dengan sedaya upaya telah mencuba resepi ini. Dah lama nak buat cuma tak sempat je. Disebabkan esok nak pi ngekor ustaz ke UiTM Jengka, sambil nak jenguk anak-panak, saya gagahkan juga buat.

Kata ustaz, sedaaapppp.

Anak-anak pun kaya sedap.

Saya????? Memang sedap tapi saya masih tak puas hati. nak cuba lagi nanti......

Gambar????? tak de sebab tak sempat ha ha ha dah habissssss

Ambil resepi ni dari fb kongsi resepi. Terima kasih yang empunya resepi yaaaa....

Kek Karamel

Munira Baharum-kongsi resepi


Bahan-bahan A:
2 tbsb gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang 7 x 7 dan masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna

tukar jd perang

Bahan-bahan B - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 tsp esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
* Kacau semua perlahan2...jangan bagi berbuih2...nanti tak jadi karamelnye...
tuangkan ke atas lapisan caramel.


Bahan-bahan C - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 tap baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
*pukul semuanya


Bahan-bahan D - Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 tsp krim of tartar (guna sudu KFC)
*pukul sampai kembang dan bila kita angkat dia tak jatuh...

campurkan dengan bahan C dan gaul dengan senduk hingga sebati..

*Bahagikan kepada beberapa dan warnakan jika mahu.
* masukkan kedalam loyang tadi

*Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160°C-180°C
*Bila masak angkat dan rehatkan selama 10 minit baru terbalikkan kek yang dibakar

tadi...
*Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1jam dan hidangkan sejuk...sedap...

**tahan dlm peti ais 5 hari tau....


Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan