Sumber: http://kurniaanmu.blogspot.com/2009/11/puding-lapis-karamel.html
Bahan-bahan ( Loyang bulat 6" x 3" )
- Bahan A :
- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telur Gred A
- 1 sudu kecil esen vanila
- Bahan B :
- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telur Gred A
- 4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
- Bahan C :
- 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)
Cara-cara
1. Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
3. Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
6. Potong dan Hidang
*Gambar diatas adalah gambar asal dari sumber resepi ini.
* Saya menggunakan loyang 7 x 7 inci
Tiada ulasan:
Catat Ulasan