Rabu, Januari 19, 2011

Bluberry Cheese Tart - Rinnchan

Saya buat guna resepi ni minggu lepas dan dia memang sedap......

BLUEBERRY CHEESE TART
Source: Kak Rinchan
Bahan-bahan:

Untuk doh pastri
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila


*Resepi asal separuh drp resepi di atas,
che'pah gandakan dapat 70 tart saiz medium


Kaedah penyediaan:

1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175°C.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Filling
Source: Kak Mas
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling
1. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese keatasnya.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan