Khamis, Disember 30, 2010

Masakan kambing ala Zadidhati

MASAK KAMBING VERSI ZATI D'HATI

minyak
Rempah penumis - Bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
bawang putih - ketuk saja
bawang kisar
halia kisar lada
kisar rempah kari- bancuh likat dengan air susu cair
sos tomato daun saderi satu pohon, simpulkan
garam gula
serbuk perasa jika suka

Kaedah:
1. panaskan minyak.
2. tumis rempah penumis hingga naik bau. Masuk bawang putih, naik bau.
3. masuk bawang kisar dan halia hingga hampir garing, baru masukkan lada.
4. Garingkan lada. Masukkan rempah kari, kacau hingga terbit minyak dengan api perlahan. kemudian masukkan gula. kacau dan tunggu gula cair/hangus. Warna rempah akan bertukar warna kerana gula mencair. Masukkan sos tomato .
5. Masukkan daging, renehkan.
6.Masukkan air. Tunggu hingga empuk.
7. Bila empuk masukkan susu cair.
8. bila pekat, masukkan daun saderi yang telah disimpul.
9. Rasa, tambahlah apa yang patut secukupnya.
10. Nak sedap lagi, tabur bawang goreng.

Pengalaman Zati D'hati:
1. Tiap kali masak daging, memang aku letak akar betik. Malas lama-lama di dapur.
2. Aku agak cerewet fasal tumis menumis. Garingkan bawang, baru aku masukkan lada, dan garingkan lagi. Kalau masuk sekaligus, tak kena rasanya dengan tekak ni.
3. Bonda dah ajar, kalau masakan ada gula, masukkan gula, hanguskan gula dulu. warna kuah akan jadi lebih cantik dan rasa gula yang dicairkan itu lebih sedap daripada campak gula kemudian.
4. Ada orang letak garam, gula kemudian. Tapi aku suka letak awal supaya rasanya itu sebati dengan daging waktu proses renih.
5. Reneh? Orang tua dulu kata - mati air. ertinya habiskan air asal dalam daging, baru masukkan air.

Noor Rikha:
Sedaap masakan ni. Pi sana memang mintak lauk ni. Kat rumah, bila nak masak daging kambing, guna resepi ni. MEMANG SEDAP.
Terima kasih Zati dan Cikgu Azli